Roditelj zavisnik

23 januar 2021

Kako se nositi sa problemom zavisnosti roditelja?

Zavisnost ima različite efekte na bliske osobe, ali održavati odnos sa zavisnikom uvek znači borbu. Iako tinejdžeri koji se bore sa problemom zavisnosti od droga mogu biti veoma „teški“ za roditelje, situacija postaje još složenija i osetljivija kada su roditelji ti koji su zavisni od psihoaktivnih supstanci. U tim situacijama, deca često na sebe preuzimaju odgovornosti odraslih dok pokušavaju da pomognu svojim roditeljima.

Kako zavisnost od droga utiče na decu zavisnika?

Osnovni cilj svakog našeg pokušaja je usmeravanje zavisnog roditelja ka procesu oporavka. Nažalost, sve dok nisu spremni da potraže pomoć, odnos roditelj-dete često prolazi kroz ekstremnu promenu uloga. Kada se to dogodi, dete je primorano da počne da se brine o odrasloj osobi. Deca osoba zavisnih od droga mogu biti dovedena u nepravedan položaj radi pružanja emocionalne podrške i fizičke nege, kako odrasloj osobi, tako i sebi.

U mnogim slučajevima dete preuzima te dodatne terete, ne shvatajući da to nije „normalan“ način na koji većina porodica funkcioniše. Dete može čistiti za zavisnim roditeljem i obavljati druge stvari koje roditelju omogućavaju da nastavi ciklus zloupotrebe supstanci. Deca konačno razviju i zaštitnička osećanja prema roditeljima. Mogu ostajati kod kuće da bi pazili na roditelje, zanemarujući svoj društveni život. Roditelji će često razgovarati sa detetom o zrelim i neprikladnim temama, kao što su prepričavanje seksualnih susreta ili prethodnih slučajeva zloupotrebe supstanci. Deca u tim situacijama mogu da brane svoje roditelje, tražeći izgovore za upotrebu droge, čak i ako ponašanje njihovih roditelja ugrožava njihovo emocionalno zdravlje.

Kada su deca spremna da se suprotstave svojim roditeljima koji imaju problem zavisnosti?

Za decu je uključivanje roditelja u program oporavka zastrašujuć, ali neophodan koncept. Dete se često može osećati kao da izdaje poverenje roditelja kada traži pomoć od drugih. Problem se pogoršava ako zavisni roditelj reaguje negativno i istrese se na dete. Iz tog razloga zaštita dece treba da bude prioritet. Podržavajući porodični prijatelji ili članovi porodice bi trebali biti oni koji će započeti razgovor o oporavku sa roditeljem. Ako nisu starija, deca ne bi trebala biti uključena u suočavanje člana porodice sa njegovim ili njenim problemom zavisnosti.

Faza intervencije

Razgovori o zavisnosti obično su vrlo intenzivni i roditelji zavisni od droga mogu reagovati burno i nepredvidivo. Važno je da deca izbegavaju da se sama součavaju sa roditeljima. Kad za to dođe vreme, treba angažovati nekoga sa iskustvom u intervencijama.

Kada bude pravo vreme za sprovođenje intervencije, takođe treba pozvati prijatelje i članove porodice da učestvuju. Posebno je važno da se intervencija organizuje u vreme kada će roditelj biti trezan ili „bistre glave“. To povećava verovatnoću da će on ili ona biti otvoreniji za zabrinutost koja će biti izražavana.

Čak i ako roditelj obeća da će se lečiti, možda neće istrajati u tom obećanju. Detetu treba razjasniti realna očekivanja i pružiti mu doslednu emocionalnu podršku. Deci je potrebna podrška pre, tokom i nakon intervencije i procesa rehabilitacije. I za roditelja, i za dete ulazak u proces oporavka je presudan.

Foto: Unsplash/Juliane Liebermann

Besplatna
info linija

Tražiš pomoć? Izlazak je tu da ti pomogne!
Ukoliko je tebi, ili nekome koga ti poznaješ potrebna pomoć za odlazak na lečenje ili nakon rehabilitacije, pozovi nas - pomoć je besplatna.

© Sva prava zadržana.
Udruženje Izlazak

 • Naziv udruženja
  Udruženje za podršku u prevenciji i rehabilitaciji zavisnika od opojnih sredstava Izlazak
 • Adresa
  Maksima Gorkog 92/2, 11000 Beograd, Republika Srbija
 • Kontakt telefon
  +381 61 255 27 37
 • E-mail
  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 • Poreski identifikacioni broj (PIB)
  106431352
 • Matični broj
  28003676
 • Šifra delatnosti
  9499