Jedan od ključnih razloga zbog kojih je organizacija „Izlazak“ osnovana je resocijalizacija bivših zavisnika.
Prepoznali smo rastuću potrebu među rehabilitovanim osobama, po izlasku iz centra za lečenje, za podrškom i vođstvom u uspostavljanju novog života i integrisanju u društvo.

Upravo izlazak iz centra, po okončanju rehabilitacionog programa, predstavlja najkrupniji korak na putu ka izgradnji zdravog načina života. Nakon što osoba veći deo svog života provede kao zavisnik, zatim u lečenju, izlazak iz centra i ponovno uspostavljanje samostalnog života predstavlja veliki izazov.
Sve ono što je porušeno treba ponovo da se izgradi – narušeni odnosi sa porodicom i prijateljima, pronalaženje posla, smeštaja… Pored toga, bivši zavisnik se susreće sa predrasudama u društvu zbog starog načina života.

Nakon završenog programa rehabilitacije u nekoj od ustanova sa kojima sarađujemo, podržavamo izlečene zavisnike da kroz proces reintegracije nastave da žive zdrav život, bez droge i alkohola.

Do sada je kroz našu organizaciju prošlo oko 60 momaka i devojaka koji su završili neki od programa lečenja ili su izašli iz zatvora. Sa njima od svog osnivanja održavamo sastanke na kojima kroz razgovor i ličnim primerom pokušavamo da im pomognemo da se što bolje uključe u svakodnevni život.

Pomažemo im da (ukoliko nisu) završe srednju školu, da se upišu na fakultet, završe kurseve za rad na računaru, za učenje engleskog jezika.
Pomažemo im i motivišemo ih da pregledaju i poprave svoje zdravstveno stanje, između ostalogda započnu terapiju lečenja hepatitisa C.
Pomažemo im i u pronalaženju posla, što je jedan od najvećih problema za bivše zavisnike.
U saradnji sa humanitarnim udruženjem „Hleb života“, razvili smo program praktične resocijalizacije u kom je trenutno zaposleno dvadeset bivših zavisnika (prodavnica polovne garderobe).

Na ovaj način društvo dobija potpuno reintegrisane i vredne članove, koji po izlečenju, svojim životom svedoče da je moguć oporavak i da postoji jasan način izlaska iz sveta zavisnosti. Poučeni iskustvom iz „prethodnog života“ smisao traže u istinskim životnim vrednostima od kojih ih je droga udaljila.

Poslednje vesti

Biram oporavak

Projekat “Biram oporavak” je nastavak projekta 3 Balkan koji je započeo 2015. godine kao odgovor na trenutnu situaciju na polju problematike zloupotrebe droga u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Opširnije...

Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge

Organizacija "Izlazak" danas je tribinom "Ja sam dokaz - Oporavak je moguć", održanom u Press centru UNS-a, obeležila Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge.

Učesnici tribine bili su Jasmina Milašinović, specijalni pedagog-psihoterapeut iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti, Desanka Beba Varga iz HHU "Hleb života" i Aleksandar Žugić i Ivan Marković iz naše organizacije.

Opširnije...

Tribina u Press centaru UNS-a

Povodom međunarodnog dana borbe protiv narkomanije, koji se održava 26. juna, organizacija "Izlazak" će održati tribinu pod nazivom "Ja sam dokaz - oporavak je moguć". Tribina će biti održana u Press centru UNS-a, Knez Mihailova 6/III, u petak 26. juna, u 11.00 sati.

Opširnije...

Tražiš pomoć? Izlazak je tu da ti pomogne!

Ukoliko tebi, ili nekome koga ti poznaješ, treba pomoć za odlazak na lečenje ili nakon izlaska iz rehabilitacije, pozovite nas.